1:a advent

Vilket härligt liv jag har.

I går hade jag en superhärlig dag.
Loppis som blev precis som jag hoppats på. Mycket sålt, mycket folk, tränsel och härligt. Kenneth och Jimmy dök upp med grabbarna och så plötsligt var det bara Linda och Kent som saknades för att hela härliga familjen skulle varit samlade.
Tittade gärna på mina bilder på pixbox.

När vi kom hem hade vi en riktigt mysig kväll. Lite Advents plock, upp med nyinköpta gardinerna.
Sen satt vi och  lyssnade till min favoritskiva och drack glögg. Supergod glögg. Köpte glöggen på Copp igår, alltså ingen procent, det var hjortronglögg från Dufvenskrooks.Den var en riktig höjdare. Jag rekomenderar den varmt................Plötsligt kom jag ihåg en glögg jag druckit som Inga-Lill bjöd på vid ett tillfälle. Den var stark och den var säkert dyr och hiskeligt dålig. Kan det ha varit någon typ av Romglögg? Den var inte god. Minns du den Inga-Lill???
Favoritskivan är en som Linda har förärat mej. Det är "Oh helga natt/O holy night" fulla skivan men med alla möjliga artister. Tar gärna fram skivan och har som frågesport när någon kommer till oss. Snart har jag nog klurat ut vem alla är, med hjälp av mina vänner.
Behöver jag lägga till vilken som är min favorit-jul-låt???


Nu på morgonen så tog jag en bild på Kenneth när han satt och intog sitt morgon kaffe. Dagen till ära hade han tänt första ljuset. Som ni ser så gillar jag inte vitt och avskalat. När det är jul är mina färger rött och grönt. Hittade förövrigt de fina gardinerna på loppisen igår. Duken är inte rosa den bara låtsas. Den är väldigt röd i verkligheten.



Mia: Ett bildbevis att det är godis i min fina kristallskål



Dagen idag har varit skön.

Vi lagade lite mat på morgonen medan vi löste det melodikryss som vi pga loppis missade igår. Vilken lyx att man numera kan lýssna på radioprogram när man vill och inte måste passa tiden.

Efter det så åt vi en god korvgryta. Jag fick veta att man efter ett gastric bypass kunde få smak på annan mat. Japp så blev det. Förr åt jag bara korv för att komma åt senapen men nu tycker jag att korv är gott. Stekt, kokt, grillad. Spelar roll, alla sätt smakar bra. Så korvgrytan var supergod.

Efter det tog vi en härlig skogspromenad upp på berget. Kände mej rent poetisk när vi gick uppåt berget. Anfådd och andedräkten stod som ett moln runt oss. Äntligen har det blivit flera grader kallt så det är härlig luft.
Solen lyste så att allt såg ut som om någon gått runt och strött lite snö och glitter överrallt. Bonzo studsade runt och var alldeles lycklig. Spännande älgspår överallt.
Att var ute på sån promenad är både nyttig och gratis, kan det bli bättre?

På kvällen for vi in till staden och gick runt på skyltsöndan.
Bitande kallt men stämningsfullt. Köpte mej ett par handskar och en krans av gran- och ensris till dörren.
Tänk att ibland blir tiden för kort, kände att jag inte orkade göra dörrkransen i år, så jag hade hoppats att Frida skulle stå och sälja kransar, å det blev bingo.
Kenneth hittade sig dessutom två tröjor som han en längre tid pratat om att han skulle vilja ha. Perfekt.

Har just avslutat ett långt härligt samtal med min systerdotter i Stockholm. Ibland känns Anna väldigt långt borta men jag får nog se henne till jul.


Ha en bra kväll alla.

I morgon julloppis

Nu har jag koll på läget:

Fick ihop riktigt många julklappar idag. 

Köpte även ett par byxor, situationen är smått prikär, byxerna följer knapp med när jag ska förflytta mig. Mina jobbarkompisar har så kul åt de stora byxorna som jag kommer dragandes med på jobbet, jag tycker också att det är himla festligt.
Mitt ordspråk är ju att det är ens förbannade skyldighet att roa andra om man bara har förmågan................... 

Fredagkväll och jag har hunnit sova middag.


Allt klart inför loppisen i morgon. Från att ha tagit fram vila-benen-stolar, växelpengar, prismärkt grejorna, strykit en duk, packat, gjort mackor, ställt fram termosen, till att ha kollat att glasögonen är med. Allt klart alltså.
Hoppas det blir så skojigt som jag hoppas, riktigt mycket folk och trängsel.

Jag är ju inte nåt för att baka det behöver jag väl inte sticka under stolen med. Det är tråkigt, besvärligt, hela köket ser ut som om det har exploderat.
Inte min grej. nix, icket. No way.
Men till advent varje år så får jag alltid ihop nåt.
Jag hittde en saffranskaka på Arlas hemsida som var som gjord för mej. Jag gjorde dubbel sats och i pannkakslådan.

Den blev supergod. Och mycket. Räcker säkert till lucia.

För den som vill så har ni orginalreceptet här.

Saffransrutor

Bästa latbaket. Bara att hälla ut på en plåt. Saffransrutor

Ingredienser

24 st

50 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
1 1/4 dl Arla Köket
Kesella kvarg lätt
1 påse saffran, 0,5 g
2 krm salt

1 tsk stött kardemumma
3/4 dl strösocker
ca 8 dl vetemjöl
Fyllning:
150 g riven mandelmassa
75 g rumsvarmt smör
1 dl mandelspån, ca 50 g

Gör så här

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37°.
Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken.
Rör om tills jästen har löst sig.
Tillsätt kvarg, saffran, salt, kardemumma, socker och mjöl.
Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Jäs under bakduk ca 15 min.
Sätt ugnen på 225°. Platta ut degen (35x25 cm) på en plåt med bakplåtspapper. Blanda
mandelmassa och smör. Bred det över degen. Strö över mandeln.
Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna och skär i bitar.


Men jag provade inte att bre mandelmassegeggan på kakan utan jag tog händerna och gjorde klickar. Det blev perfekt det också.

Men nog såg det ut som om jag sprängt i köket ändå, fast det var en latmansbulla.

Ha en bra kväll alla.



onsdagkväll

Jag äger en kristallskål.

Har alltid haft ett sug efter att äga en kristallskål, det blev väldigt påtagligt när Kenneth skulle få sin utmärkelse. Jag hoppades på en kristallskål, men han fick en plakett.
Jaja, man kan ju inte alltid få som man vill. Men se det löste sig.
Jobbarkompisen Mia kom smygandes på morgonen med ett paket till mej. Jadå det var en kristallskål. Helt fantastiskt, jag blev så glad. Den är precis så vacker som jag föreställt mej.


I går kväll sökte jag reda på mina gamla kartonger med Tomtar som inte betyder nåt för mej. Jag får favvo och sen har jag de som aldrig fick mitt hjärta. Tänkte jag skulle skura upp dom och sälja dom på julloppisen som jag ska på i Piteå på  lördag.
Där låg en tomte med en märkning som jag minns att jag skulle kolla upp vid något tillfälle. Jag tror att jag hittade den tomten på någon loppis.

Sagt och gjort jag greppade tomten, gick till datorn och googlade på firmanamnet.
Jag hittade inte den tomten men däremot såg jag plötsligt en bild på tradera på ett par andra tomtar som bär på en kruka, kan vara samma fabrikat...........Men....en sån har jag också i kartongen för överblivna tomtar. Läste om dom på internet men kan inte bli klok på om det är en äkta eller en kopia.
Auktionen på tradera slutade på över 800 kronor. Tror inte jag tar den med mej på loppisen och säljer för 30 kronor innan jag vet.
Så här ser dom ut iallafall.



Har inte hunnit börja advenstpynta än men ska börja lite smått ikväll, men jag måste ändå visa mina blommor som kan ge en adventsfrossa.

Var så go





Fint eller hur?

Nu ska jag gå och sätta upp någon advensstake.

Ha det bra alla.


Helgen är över

Det var ju det jag trodde. Det blev en superhelg.

Nu vet jag att jag kan göra vegetarisk palt.
Vi hade supertrevligt på fredagkväll. Mätta blev vi också.
Blev ju inte sämre av att Jimmy och Sara dök upp med pojkarna, känns som om det är jättelänge sedan vi såg dom.
Skithalkigt var det ute redan när dom kom. Värre blev det senare på natten. Himlar vad det regnade.

Lagt in lite bilder på folket på min pix-box.

Lördag kom Inga-Lill och Tommy.
Toppenväder hade dom med sig, en stor sol.

Jag och Inga-Lill hann på Pingstkyrkans sekundhand innan dom stängde. Det blev tyrärr inga fynd, men det fanns massor av grejer där.

Sen blev det Irish coffe och mycket snack och skratt. God middag och efterlängtat kortspel.
Men vi är ju inga ungdomar nå mer så sitta uppe hela natten som vi gjorde förr och spelade kort det funkar inte riktigt utan vi var tvungen att kapitulera och gå och sova.

Samma underbara väder idag. Dagen till ära har vi slappat, pratat, skrattat, bjudit på Traderaauktioner, varit på skogspromenad (eller halkat omkring ute i naturen), kollat på skidor på TV, ätit gott och spelat kort.

Men nu har dom farit tillbaka hem igen. Känns tomt. Saknar dom redan.
Finns bilder på Pix-box även från Tommy och Inga-Lills besök. 

Kul, himla kul har jag haft hela helgen.

Ha det bra alla

Palt

Blir en bra helg i helgen det känner jag.

Ikväll har vi bjudit ett gäng mycket trevliga människor på palt.
Hoppas det blir bra för det är lite speciellt. En gluten allergiker och två vegetarianer kommer ikväll. Mina ambitioner är att fylla även veg-palten med nåt. Lutar åt nåt med kantarelller.

Sen i morgon kommer våra goa vänner från Arvidsjaur, ska bli så kul för det är ett tag sen vi träffades. Kortspel, skratt och irish coffe skulle jag tro att det blir.

Söndagkväll

Tjops så var denna helg över.
Eller nästan, jag har ju filmen "Heartbreak hotel" kvar ikväll. Det är en film som jag verkligen blir på gott humör att se.

Annars har helgen varit väldigt bra.

Fredagkväll var jag med ett gäng tjejer på Afterwork. Vi firade att en av oss just fyllt 50 år. Det är inget vant festprissargäng som var ute. Två av tjejerna som är ensamstående och har snudd på vuxna barn hade varit tvugna att genomgå ett stort förhör om vad som skulle hända under kvällen och varför dom skulle ut på krogen.
Men som sagt vi hade en toppen kväll med god mat och många goda skratt.

På lördag skulle ju Kenneth på en fin lunch där han blev tilldelad en plakett för ett bra genomfört jobb. Himla skojigt.
Under tiden var jag ute på stan och fixade lite julklappar.

Efter det så bestod resten av kvällen av hårt jobb........Nä....inte hårt, men jobb.
Vi hade beställt griskött och det skulle packas, det tog några timmar men efteråt så känns det väldigt förmöget.
Som vanligt var det underbart kött, fint styckat.

Lägger in en bild på en karrekotlett. Häftiga, dom var stor som hela stekpannan.



Idag har vi försökt få undan lite sånt som måste göras. Städat ur frysarna, skurat upp toaletten och tvättstugan, bränt skräp m m.
Dessutom har vi varit på hockey ikväll. Himla kul att se vilken utveckling som Bodenlaget stått för. Ikväll har deras hejjaklack "Redstorm" återuppstått. Superkul.

Nä blir det ett snabbt skutt i duschen å sen blir det film.

Ha en bra kväll alla


Sviter av operationen

Jag har hört att 3 månader efter gastric bypass operationen så tappar man håret, eventuellt.

Jag har förträngt den informationen till igår. Elelr jag hade bestämt att jag tillhör inte den gruppen.

Den 24 november så är det tre månader sedan jag gjorde min operation och nu har det börjat hända.
Sedan några dagar har jag märkt att mitt hår, som jag för övrigt för någon vecka sedan klippt kort (utifallatt) har slutat varit lockigt. Det har blivit glanslöst, matt och ganska rakt.

I går började det dessutom lämna skallen. En del hamnade på skrivbordet igår, en annan del blev kvar på kudden på morgonen.
-Trist.
Får se hur mycket man tappar.....Får se om det blir kvar något alls.

Ha en bra kväll alla

Julstämning

Delar med mej av all den vita fina snön som har kommit, till er som bara får längta än.

Åsså en bild på en tomte som kenneth inköpt i helgen.
Men först en  tradera-annons som inte har med julen att göra.

http://www.tradera.com/En-strumpa-auktion_101121474











Ha en skön söndagkväll alla.

innebandy,...kanske


Nu vräker det ner julstämning. Härligt.

Tänkte att vi skulle fara på DM i innebandy som är i Boden i helgen......Tänkte alltså.

Jag och Kenneth slutar ju tidigt på fredagar så vi for till Luleå igår och shoppade loss lite. Läderstövlar, hundmat, grind (skydd till kaminen i byalokalen), amaryllis, tändvätska å lite annat som följde med.
Skyndade oss hem och kastade oss raklång på sängen och tog en välbehövlig sova middagstund. Det tror jag är det bästa med att sluta tidigare på fredagar....Att hinna sova lite middag. Det gör att fredagkvällen är laddad med ny ork och energi att njuta av livet inte bara sitta och gäspa framför tv:n.
Det gällde ju att se till att vi skulle var pigga inför matcherna på kvällen.

Men..........................
Då ringde telefon

Jimmy och Sara var rastlös och ville komma upp på en lillsemester.
Det innebär att de två vackraste och skönaste pojkarna i hela värden också skulle komma.
Fort hade vi slutat ut innebandyn.

Men nu har dom farit hem igen. Vi har haft det supertrevligt.
Vi har hunnit ut på stan idag. Kenneth och Jimmy följde med ut och fikade sedan for dom hem med Elis och KAsper. Jag och Sara fortsatte affärsspringandet. Gick alldeles lysande.

För en stund sedan ringde en kompis till Jimmy och Sara, han hade förlorat sin hund någonstans, så dom stack direkt hem för att se om dom kunde hjälpa till och söka.
Det kunde dom inte för han hittade sin hund innan dom hann hem.

Så nu taktikvilar Kenneth sen ska vi på innebandy.............Kanske.

Ha en bra lördagkväll alla.

middagen i helgen

Jag lovade skriva och berätta vad jag bjudit på för mat i Halloween.

Kriterierna var enkla: Trerätters middag med så mycket som möjligt som gick att förbereda.

Förrätt: Min broccolisoppa, den gjorde jag medan gästerna väntade, till det hade jag gjort ostchips. Småhäftiga.

Varmrätt: Tacogratäng med tacochips och grönsallad. Enda jag behövde göra efter att gästerna kommit var att sätta gratängen 20 minuter i ugnen.

Efterrätt: Pannacotta gjord på grädde, gelesocker och lingon. Dekorerad med mjuk pepparkaka som jag smulat sönder och torkat. Som krona på verket så la jag lite lingon på toppen. Sött och syrligt. Jättegott.

Dryck: öl till förrätten, rödvin eller öl till varmrätten och sen så blev det kaffe till efterrätten.

Linda hade hjälpt mej att duka vackert med brun duk, pumpor och ljus som dekoration och mörkblått porslin.

Det hela blev en bra kväll.

Mätta och glada.

Stor kram till er alla.

RSS 2.0